ANGST VOOR VUURWERK

De jaarwisseling staat weer voor de deur en dat brengt voor veel van onze viervoetige vrienden een hoop stress met zich mee. Honden zijn vaak bang voor de luide knallen en felle lichtflitsen van het vuurwerk.

Het is soms erg moeilijk om je trouwe vriend in angst te zien, daarom heb je als baasje de neiging om hem extra aan te halen of te troosten. Honden zien dit echter vaak als een bevestiging. “De baas doet ook raar, dus er is wel degelijk iets om bang voor te zijn!”. Best gedraag je je dan ook zo gewoon mogelijk en negeer je het angstige gedrag. Als de baasjes rustig zijn, voelt de hond dat er geen reden is tot paniek.

Let op met het uitlaten van uw hond. Hou hem zeker aan de leiband en zorg er voor dat hij goed uitgelaten is voor het vuurwerk begint.

Andere tips om het je hond gemakkelijker te maken:
– Sluit de gordijnen.
– Met het licht aan vallen de lichtflitsen minder op.
– Zet de radio of tv aan, uiteraard op een vuurwerkvrije zender.

Het is echter niet altíjd zo gemakkelijk op te lossen, sommige honden hebben een duwtje in de rug nodig. Er bestaan tal van middelen om de hond te helpen omgaan met deze stresssituatie. Spring gerust eens binnen in de praktijk, dan bespreken we de mogelijkheden met u.