Vezzoni – HD

Al jaren probeert men de aandoening “Heupdysplasie” of kortweg HD onder controle te krijgen door fokdieren preventief te screenen met een “standaard” heupopname. Toch blijft HD, zeker bij bepaalde rassen, een erg groot probleem.
Dat komt omdat de standaard heupopname een heel goed beeld geeft van de vorm van de heup, maar niets vertelt over de laxiteit daarvan. Zo kan het voorkomen dat een heup op zich erg goed is opgebouwd, maar zo’n hoge beweeglijkheid heeft dat er op latere leeftijd, wanneer een dier vaak al nakomelingen heeft, toch HD kan ontwikkelen.

Daarom wordt er de laatste tijd meer aandacht besteed aan het maken van een bijkomende laxiteitsopname. Hiermee kan voorspeld worden in welke mate een hond aanleg heeft om heupdysplasie te ontwikkelen. Een extra voordeel is dat jonge honden al vanaf de leeftijd van 6 maanden gescreend kunnen worden. Dit is zowel voor toekomstige fokhonden als sporthonden een groot voordeel!

Dierenarts Karen Briffoz heeft zich hiervoor bijgeschoold en heeft zowel het certificaat behaald voor het maken van de opnames als voor het uitvoeren van de metingen. Ze is hierdoor bij de eerste 6 dierenartsen in België die deze opleiding succesvol afgerond hebben.
Sindsdien kunnen er bij ons in de praktijk ook officiële heupfoto’s gemaakt worden.

De hond van onderstaande foto heeft een lage laxiteitsindex. Deze heupen zijn niet alleen mooi gevormd, er is ook weinig laxiteit. Als we van deze hond nieuwe heupfoto’s maken over enkele jaren, zullen die waarschijnlijk nog steeds erg mooi zijn. De kans dat deze hond last krijgt van zijn heupen is erg klein.
De hond van bovenstaande foto heeft duidelijk een verhoogde laxiteit. Je ziet in vergelijking met de vorige hond heel goed dat de afstand die verkregen wordt tussen de kop en de kom veel groter is. Als we deze hond opnieuw röntgenen over enkele jaren is de kans reëel dat er artrosevorming is. Deze hond heeft een aanzienlijk grotere kans om heupdysplasie te ontwikkelen.