TANDEN POETSEN

Dierenarts Karen Briffoz heeft de afgelopen maand verschillende tandheelkundige workshops gevolgd, met als doel de tandproblemen van uw huisdier nog beter te kunnen behandelen.
Tandproblemen komen namelijk heel vaak voor bij honden en katten. Vooral bij kleinere rassen zien we ze vaak al op jonge leeftijd. Voor veel mensen lijkt dit allemaal maar onschuldig, toch kan een ontstoken mond ernstige problemen veroorzaken, zoals hart- en nierproblemen. Daarnaast veroorzaakt dit alles een onaangename geur.
Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, willen we u graag tonen hoe u uw hond aanleert dat hij netjes zijn tanden laat poetsen.

Wat heeft u nodig?
In eerste instantie heel wat geduld, later een zachte kindertandenborstel of hondentandenborstel en speciale hondentandpasta. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, honden weten niet dat ze de tandpasta niet mogen doorslikken, bovendien zullen de meeste honden  dit niet smakelijk vinden.
Voor een goed resultaat is het noodzakelijk om 1 keer per dag te poetsen.

Stap 1:

20140926_145158_resized.jpgZorg er eerst voor dat uw hond er comfortabel mee is dat u zijn hoofd onder de kin ondersteunt en zijn lippen aanraakt. Geef een beloning als hij rustig blijft onder deze aanraking.
Vervolgens beloont u de hond als hij toelaat dat u zijn lippen naar boven schuift, het is niet nodig om de hele
mond te openen. Probeer hierbij ook de achterste kiezen zichtbaar te maken.

Stap 2:

20140926_145211_resized.jpg

Wrijf zachtjes met je vinger over de tanden. Begin vooraan bij de hoektanden en de eerste kiezen, maar probeer gaandeweg zeker ook de achterste kiezen mee te “poetsen”, dit zijn namelijk de tanden waar het vaakst problemen opduiken. Beloon uw hond altijd als hij dit rustig heeft toegelaten.

 

Stap 3:

20140926_145238_resized.jpgOm de hond te gewennen aan wat meer wrijving, kunt u nog een tussenstap inlassen. Neem een gaasje en wrijf hiermee over de tanden. Eventueel kan u bij deze stap al tandpasta gebruiken. De tandpasta is lekker van smaak en zal een extra beloning voor uw hond zijn. Blijf hem echter ook na het poetsen altijd goed belonen.

 

Stap 4:

20140926_145318_resized.jpgAls de hond zich bij alle vorige stappen comfortabel voelt en als hij geleerd heeft dat tanden poetsen een leuke activiteit is die altijd een lekkere snoep oplevert, gaan we over naar de laatste stap.  Met een zachte tandenborstel herhaalt u nu de vorige oefeningen. Als u de tandenborstel vasthoudt zoals op de foto, heeft u de beste controle over de bewegingen van de borstel en dat zal uw hond zeker appreciëren.

Na elke oefensessie en poetsbeurt:

20140926_145512_resized.jpgHet is belangrijk dat uw hond flink beloond wordt na elke poetsbeurt. Een snoepje, een spelletje of een dikke knuffel, u kent uw hond het best.
Ideaal is een tandvriendelijk kauwsnoepje. Onze testhond Ella kreeg bijvoorbeeld een lekker en caloriearm kauwstaafje “veggiedent”.

 

 

Bij een aankoop van meer dan 20 euro aan tandverzorgingsproducten, krijgt u deze maand een extraatje.