JEUK!

Krabt uw hond zich vaak? Schudt hij dikwijls met zijn hoofd? Knaagt hij aan zijn poten? Schuurt hij zich overal tegen aan? Kleurt zijn vacht bruin of roze?
Deze klachten kunnen erg vervelend zijn voor u en uw hond! Helaas zijn er meerdere mogelijke oorzaken en is de exacte diagnose vaak een moeilijke zoektocht…
Eén enkele test volstaat jammer genoeg niet altijd om de oorzaak te achterhalen!

Door het overdreven krabben en bijten wordt de huid vatbaarder voor infecties door bacteriën, gisten en/of schimmels. Deze secundaire infectie houdt het huidprobleem in stand, ook al wordt de primaire oorzaak weggenomen. Het is dan ook van belang deze meteen te behandelen. Intussen kan de zoektocht starten.

Meestal beginnen we met onderzoek naar parasieten. Soms kunnen deze zich echter goed verschuilen, waardoor een negatief resultaat nooit sluitend is. We zullen dan ook altijd starten met een anti parasitaire behandeling, simpelweg omdat deze oorzaken het meest voorkomen en het makkelijkst te behandelen zijn.

Bij onvoldoende resultaat begint na een 2-tal weken de echte zoektocht: is er een allergie en waartegen?
Hierbij kunnen we kunnen we 2 groepen onderscheiden, namelijk de voedselallergie en de atopische dermatitis.

Bij een atopische dermatitis reageert de hond op omgevingsfactoren, zoals huisstofmijt, stuifmeel, schimmels, vlooien, enz. het is dan ook aanneembaar dat het niet evident is om deze uit te schakelen. Om deze reden starten we meestal met een voedseltest om te kijken of er een voedselallergie aanwezig is.

Voedseltest:
Hierbij wordt de hond 8-12 weken op een speciaal hypoallergeen dieet geplaatst. Het is van ontzettend groot belang dat dit heel nauwkeurig wordt gevolgd! Er mag absoluut niets anders aan de hond gegeven worden, hoe klein of hoe onbenullig het voor u ook lijkt. Gebeurt er toch een ongelukje dan begint de voedseltest van voor af aan.

Blijven de symptomen na 12 weken strikt dieet nog deels of volledig aanwezig, dan gaan we over tot de volgende stap.

Allergietest:
Met behulp van een bloedtest kunnen we bepalen op welke allergenen uw hond reageert. Afhankelijk van het resultaat kunnen verdere mogelijkheden besproken worden.

Wij hopen hiermee te hebben duidelijk gemaakt dat het hier vaak gaat om een moeilijk en langdurig proces. Het best mogelijke resultaat kan enkel verkregen worden door een goede samenwerking tussen eigenaars en dierenarts.
De ziekte kan echter niet genezen worden en vereist een levenslange en continue behandeling. We streven naar het best mogelijke resultaat voor u en uw hond, jammer genoeg worden niet alle honden symptoomvrij.

Algemene tips

  • Was je hond 1 of 2 keer per week met een ontsmettende shampoo in overleg met je dierenarts.
  • Geef 1 tot 3 keer per dag een voetbadje met verdunde isobetadine.
  • Droog natte poten heel goed af zowel na een wandeling als buitenloop als na het wassen, besteedt extra aandacht aan de tussenteenruimtes.
  • Tapijten, fleece dekens en beddengoed zijn een bom van huisstofmijt. Vermijd ze om je huisdier op te laten liggen en slapen. Gebruik liever katoen in een plastieken mand.
  • Doe pluchen speelgoed één dag per week in de diepvries om huisstofmijten te doden, beter nog is ze weg te laten.
  • Dagelijks of wekelijks kookwas van dekens.
  • Gebruik geen wasverzachter.
  • Reinig de oren regelmatig met een aangepaste oorreiniger.
  • Zwemmen ondermijnt de barrière van de huid, vermijd dit dus liever.
  • Laat duidelijke instructies achter voor je huisdier als je met vakantie gaat.
  • Heel belangrijk: geef geen tafelafval als je hond allergisch aangelegd is! Honden zijn vaak allergisch voor melkproducten, rundsvlees, kip, fruit, …
  • Houd je strikt aan het voorgestelde dieet!