OPGELET! MYXOMATOSE IS TERUG ONDER DE KONIJNEN!

 

Chronische vorm van myxomatose

De eerste gevallen van myxomatose zijn vorige week in onze praktijk binnengebracht. Deze aandoening is dodelijk en niet te behandelen.
We willen u dan ook herinneren aan het belang van het vaccineren van uw konijn.

Konijnen kunnen tegen 2 virale aandoeningen gevaccineerd worden, namelijk het alom gekende myxomatose en RHD.

Myxomatose (in de volksmond “dikke koppenziekte”)

De eerste symptomen zijn zwelling van de oogleden, oorbasis en genitaliën die zo ernstig worden dat de dieren niet langer kunnen zien, eten en drinken. Dit leidt tot sterfte binnen de 2 weken. Myxomatose wordt meestal verspreid door bloedzuigende insecten (muggen, vlooien), maar kan ook door direct contact tussen konijnen overgedragen worden. Hierdoor is het dan ook van groot belang dat alle konijnen gevaccineerd worden. Zelfs  binnenhuis- en stadskonijnen die alleen gehouden worden lopen gevaar!

RHD (Rabbit Haemoragic Disease)

De konijnen sterven plots, vaak zonder duidelijke symptomen.  Deze virale aandoening verspreidt zich door direct contact tussen konijnen,  het wordt uitgescheiden via mest, urine en de luchtwegen. Door de uitwerpselen wordt de omgeving (hokken, voedsel, kleding,…) besmet. Bovendien kan het virus hier lange tijd overleven. Men moet dus zeker opletten bij het aanschaffen van nieuwe dieren!