UW HUISDIER OP VAKANTIE

De vakantieperiode komt eraan, de een blijft in eigen land, de ander gaat ver weg. Sommige huisdieren mogen mee, anderen blijven thuis. In alle gevallen is het goed om even stil te staan bij de gezondheid van uw viervoetige vriend.

Thuisblijvers die naar het dierenpension moeten hebben extra vaccinaties nodig. Honden laat je best vaccineren tegen kennelhoest. Voor katten wordt vaak gevraagd dat ze gevaccineerd zijn tegen het felien leucosevirus. Ook een degelijke vlooien- en wormenbehandeling is wenselijk.

Dieren die mee naar het buitenland moeten hebben een grotere checklist.
Uw huisdier moet:
– geïdentificeerd zijn
– een Europees paspoort bij hebben
– gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, minimaal 3 weken voor de reis
– een degelijke parasietenbehandeling gekregen hebben

Opgelet: in eigen land hebben huisdieren ook een vaccinatie tegen hondsdolheid nodig als ze naar de Ardennen of een camping gaan.

Een degelijke parasietenbehandeling:
– Teken: Teken kunnen drager zijn van verschillende ziekten waarmee ze uw huisdier kunnen besmetten. De teken in Zuiderse landen kunnen drager zijn van o.a. babesiose en erlichiose. Beide zijn ernstige aandoeningen waarbij bloedcellen aangetast worden.
Teken zijn er echter overal en ook bij ons kunnen ze drager zijn van bepaalde ziektes, zoals de ziekte van Lyme.

Muggen en zandvliegen: Muggen kunnen drager zijn van hartwormen. Zandvliegen komen vooral voor in het Middelandse Zeegebied en dragen de ziekte Leishmania over. Deze ziekte tast de witte bloedcellen van uw huisdier aan.
Aangezien deze dieren vooral ’s nachts actief zijn, kan je vermijden om je huisdier na zonsondergang buiten te laten. Ook een ventilator kan deze insecten weghouden bij je huisdier.

Hartwormen: Hartwormen worden overgedragen door muggen. De larven waarmee uw huisdier in het buitenland besmet wordt, ontwikkelen zich in 5-7 maanden tot een volwassen hartworm. Deze leeft in de longslagader en het hart van uw hond of kat en kan daar grote problemen veroorzaken.

Tegenwoordig zijn er tal van goede producten verkrijgbaar in de vorm van pipet, halsband en tablet. Wij helpen u graag naar de beste oplossing voor uw huisdier zoeken.